Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten ervan zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is een therapievorm waarbij het praten ondergeschikt is aan het bewegen.

Voor wie

Zit je niet in goed in je vel, loop je tegen een burn-out aan of heb je psychische klachten? Runningtherapie geeft een sterk verminderend effect op deze klachten. Om deel te nemen aan runningtherapie is ervaring met of aanleg voor hardlopen absoluut niet noodzakelijk. Het tempo is een hele rustige duurloop of zelfs wandelen in het begin.

Wat doet runningtherapie met je

Runningtherapie zorgt voor inspanning en ontspanning van het lichaam. Het hardlopen in de natuur zorgt voor structuur in je week, tijd voor jezelf en ontspanning van je (overprikkelde) brein. De balans tussen de activiteit van je hersenen en lichaam wordt meer in evenwicht gebracht. Concreet leidt het tot meer plezier, minder somberheid, een betere slaap en conditie.

Uiteindelijk doelen zijn verlichting van de klachten en dat je zelfstandig structureel blijft sporten.

De runningtherapeut

De runningtherapie wordt verzorgd door mij, Wim Ummels. Ik ben o.a. hardlooptrainer en heb de opleiding voor runningtherapeut gevolgd. Ik loop met je mee. Geef je tips, een trainingsschema, zorg voor plezier en vertrouwen.

 

Intake

Tijdens het intakegesprek bespreken we de aard van je klachten, eventuele verwijzing behandelaar, je sportervaring en de doelen van de therapie. De intake is gratis.

Traject

Runningtherapie duurt ongeveer 12 weken. Je loopt in die periode gemiddeld 3x per week. Een training duurt maximaal één uur. In 12 weken word je één of twee keer per week door mij begeleid. De andere trainingen loop je zelfstandig. Naarmate het traject vordert ga je vaker zelfstandig hardlopen. Afhankelijk van doel, wensen en budget loop je in een kleine groep (max. 5 personen) of alleen onder begeleiding van de runningtherapeut.

Vergoeding en kosten

De kosten voor een traject van 12 weken zijn € 295,-. Hierbij loop je 1x per week in een kleine groep (max. 5 personen). Tijdens het lopen is veel individuele aandacht. De begeleiding rondom de trainingen is 1-op-1.
Twee keer per week lopen onder begeleiding van de runningtherapeut is ook mogelijk, evenals volledige 1-op-1 begeleiding door de runningtherapeut. De kosten zijn dan hoger.

Soms is het mogelijk runningtherapie gedeeltelijk vergoed te krijgen van je zorgverzekering. Runningtherapie wordt soms vergoed door je werkgever.