Spierenballentaal

Een sixpack hebben of 100 kilo bankdrukken is natuurlijk heel stoer. Maar er zijn betere redenen om aan je spieren te blijven werken. Misschien weet je het al, maar schrik niet:

Vanaf je 30ste levensjaar kan namelijk je spiermassa al gaan afnemen. Tussen 40 en 50 jaar start bij de meeste mensen de afbraak van spieren. En de afbraaksnelheid neemt ieder jaar toe. Tussen de 20 en 90 jaar halveert de totale spiermassa bijna. Dit is een natuurlijk biologisch proces wat hoort bij het ouder worden en heet “sarcopenie” (leeftijdgebonden spierverlies).

Daarnaast spelen in het lichaam nog twee processen bij het ouder worden: de toename in vetmassa en de afname in spierkracht. Je lichaam verandert dus enorm.

Vroeger jaagden we op wilde dieren, werkten we op het land en later in fabrieken. Gezonde volwassenen hadden zo genoeg lichamelijke activiteit om de spiermassa op peil te houden. Dat is nu anders, achter de pc of tablet op een stoel. Veel zitten en te weinig (intensieve) beweging. Als je een tijd je been in het gips hebt gehad, heb je kunnen zien dat je been veel dunner is geworden. Minder spiermassa door inactiviteit.

Goed nieuws: met regelmatig bewegen kan je hier veel aan doen. Maar vaak is dit niet genoeg om de afname in spiermassa tot stilstand te brengen. Er is meer voor nodig, namelijk gerichte krachttraining. Dat kan bijvoorbeeld in de gym, met bootcamps in de frisse lucht, sportspecifieke krachttraining en spieroefeningen tussendoor op je werk (zie ook de Treximo-video’s)

De WHO (World Health Organization) meldde in 2011 dat volwassenen minimaal twee dagen per week spierversterkende oefeningen zouden moeten doen. Ik mis zo’n specifieke norm in Nederland. Het zou een goede aanvulling zijn op normen als 10.000 stappen per dag en 30 minuten matig intensief bewegen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Mag het licht uit?

/
Bij een van mijn voormalige werkgevers plakten collega’s de lichtsensoren aan het plafond provisorisch met tape af.

Buiten werken

/
Dag kantoortuin, ik werk vandaag in het tuinkantoor!