Activeer het kind in jezelf

Kinderen moeten meer bewegen, meer naar buiten. We moeten iets doen om ze achter die iPad of Xbox weg te krijgen. Meer aandacht voor bewegen op school, initiatieven om sport in de buurt op te zetten. Kom op luie kinders, van die bank af.

Wacht even. Mijn kinderen rennen het liefst rondjes om de tafel achter elkaar aan, of staan op hun kop op de bank. Toch? De trap gaan ze bij voorkeur springend op en af. Als ik pionnen, een speedladder of ander trainingsmateriaal laat slingeren, zijn ze in een mum van tijd een parcourtje aan het apenkooien.

Pak ik mijn telefoon om even snel een bericht te lezen, vragen ze onmiddellijk om de iPad of willen ze een filmpje kijken. ‘Ga maar even iets voor je zelf doen lieverd, ik wil even rustig zitten.’ We moeten de kinderen niet van het scherm weg halen, we moeten onszelf er vanaf houden. Kinderen doen ons na, als onze kinderen te weinig bewegen, zien we onszelf in de spiegel.

Jonge kinderen hebben een natuurlijke drang te bewegen. Naarmate ze ouder worden en hun wereld groter wordt en de mogelijkheden dus ook, neemt die drang echter af. Veel kinderen in de puberleeftijd stoppen bijvoorbeeld bij hun sportvereniging.

Volwassenen en zeker ouders zouden zelf meer moeten bewegen en kinderen (daarmee) stimuleren te bewegen. Fietsen, naar de speeltuin of een balletje trappen, de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Niet alleen het kind profiteert daarvan, maar ook de ouder krijgt zo een gezonde impuls.

Ook op een zondag met zijn allen lui op de bank, na een week vol werk, school, zwemles en een gebroken nacht. Neem je kinderen mee naar buiten, tien tegen één dat ze niet liever een filmpje kijken. Je moet je er even toe zetten misschien, maar je komt uit de “hang-modus” en bent weer energiek. En niet stiekem zelf op het bankje in de speeltuin gaan zitten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Spierballentaal

/
Een sixpack hebben of 100 kilo bankdrukken is natuurlijk heel stoer. Maar er zijn betere redenen om aan je spieren te blijven werken. Misschien weet je het al, maar schrik niet:

Activeer het kind in jezelf

/
Kinderen moeten meer bewegen, meer naar buiten. We moeten iets doen om ze achter die iPad of Xbox weg te krijgen. Kom op luie kinders, van die bank af.

Het belang van een goede wissel

/
Voor TeamNL liep het uit op een deceptie. De mannen waren gewoonweg niet snel genoeg. De vrouwen daarentegen hádden na de Europese titel medaillekansen… Het liep anders.

Dynamisch werken: 12 prikkels om koudwatervrees te overwinnen

/
Natuurlijk voelt het gek om op een fiets te zitten die geen fiets is. Binnen, in je (mantel)pak, tussen je collega’s.

Man vs machine - ik tegen het horloge

/
De technologie geeft veel inzicht maar ga je er beter van sporten? En meer van genieten?

Een werkdag vol beweging

/
Stel je eens voor … een werkdag waarin je meer energie hebt zowel fysiek als mentaal.