Mag het licht uit?

Een van de meest onderschatte factoren in het werkklimaat is licht. Ik kom regelmatig bij bedrijven waar overal permanent tl-verlichting brandt. Vaak centraal gestuurd, als medewerker kun je het niet aan of uitdoen. En dat kan vervelend zijn.

Bij een van mijn voormalige werkgevers plakten collega’s de lichtsensoren aan het plafond provisorisch met tape af. Zo was er geen tl-verlichting meer.

Voordeel van deze sensoren is wel weer dat mensen die weinig bewegen, gedwongen zijn om hun armen te strekken of op te staan. Move, er is weer licht. Een stimulans om te bewegen dus, maar dat is een ander verhaal.

Licht komt dus van boven, maar ook uit je beeldscherm. Laptop, desktop, smartphone, tablet, allemaal geven ze blauw licht. Over blauw licht doen al jaren allerlei geruchten de ronde maar zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken ter onderbouwing. Het kan onprettig zijn voor je ogen en impact hebben op je nachtrust.

En dan is er nog de zon. Natuurlijk daglicht. Voor veel kantoorwerk eigenlijk voldoende om goed te kunnen werken overdag. Bij zware bewolking en schemering uiteraard niet. De positie van raam ten opzichte van de werkplek is bepalend voor optimaal gebruik van zonlicht. En zonwering is noodzakelijk om felheid en warmte te verminderen.

De sterkte van het licht (lux) heeft impact op je ogen. Is het te zwak of te sterk, kan je naast oogirritatie ook andere vervelende effecten ervaren. Als het licht te zwak is, ga je je houding onbewust aanpassen, zoals vooroverbuigen naar je scherm. Dit heeft negatieve impact op je nek, schouders en/of rug. Is het te sterk, ga je je hoofd ook anders bewegen en heb je meer kans op hoofdpijn.

Mijn advies, kijk serieus naar het licht in je organisatie. Benut zoveel mogelijk het (gratis!) zonlicht. Geef mensen zelf de mogelijkheid de hoeveelheid licht in te stellen. Wees bewust van je werkhouding. Krijg je klachten, kijk ook naar het licht en de lichtinval op je werkplek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Spierballentaal

/
Een sixpack hebben of 100 kilo bankdrukken is natuurlijk heel stoer. Maar er zijn betere redenen om aan je spieren te blijven werken. Misschien weet je het al, maar schrik niet:

Activeer het kind in jezelf

/
Kinderen moeten meer bewegen, meer naar buiten. We moeten iets doen om ze achter die iPad of Xbox weg te krijgen. Kom op luie kinders, van die bank af.

Het belang van een goede wissel

/
Voor TeamNL liep het uit op een deceptie. De mannen waren gewoonweg niet snel genoeg. De vrouwen daarentegen hádden na de Europese titel medaillekansen… Het liep anders.

Dynamisch werken: 12 prikkels om koudwatervrees te overwinnen

/
Natuurlijk voelt het gek om op een fiets te zitten die geen fiets is. Binnen, in je (mantel)pak, tussen je collega’s.

Man vs machine - ik tegen het horloge

/
De technologie geeft veel inzicht maar ga je er beter van sporten? En meer van genieten?

Een werkdag vol beweging

/
Stel je eens voor … een werkdag waarin je meer energie hebt zowel fysiek als mentaal.