Dynamisch werken: 12 prikkels om koudwatervrees te overwinnen

Ik deed het ook. Vergaderen, een ontwikkel-gesprek voeren en vervolgens een verslag uitwerken. Eten boven mijn toetsenbord, geen lunchpauze want dit stuk moet af. De hele werkdag op mijn stoel.

Zitten is het “nieuwe roken”. (Heb je vast wel eens gehoord) Teveel zitten is ongezond. Daarom is het goed af te wisselen in werkhouding en bewegen zoveel mogelijk in je werkdag te integreren. Dynamisch werken.

Bij een demonstratie dynamisch werken fronsen mensen hun wenkbrauwen. Natuurlijk voelt het gek om op een fiets te zitten die geen fiets is. Binnen, in je (mantel)pak, tussen je collega’s. Of elk uur uit je stoel op staan en rare strekoefeningen doen. Koudwatervrees, even wennen. Als mensen weten waarom je het doet, vindt niemand dat nog gek. Of in elk geval iets minder gek. En na een tijdje gaan ze het zelf ook proberen.

Werken op een dynamisch kantoormeubel kan onrustig zijn. Zorg daarom dat je de juiste taken hiervoor kiest (prikkel 1). Bijvoorbeeld bellen, lezen, mailen, of agendabeheer. Wist je dat minister van VWS, mevrouw Schippers op een deskbike, bellend overlegt met haar medewerkers? (AD december 2015)

Een dynamische werkvorm kan behalve meer gezondheid (prikkel 2) en energie (3) nog meer opleveren. Uit onderzoek in de VS blijkt dat staand vergaderen 34% minder tijd kost (4) dan “old school” zittend vergaderen. Tel uit je winst.

In de VS en Groot-Brittannië hebben ICT-bedrijven “treadmill meetings”. Vergaderen op een loopband. Mensen op een loopband, blijken sneller besluiten te nemen (5) en creatiever te zijn (6). Bovendien blijkt uit onderzoek in de VS dat mensen die op een loopband computeren, harder (7) en beter werken (8) (NRC april 2016). Tip: draag geschikte (sport) schoenen.

In het werken met stappentellers, deskbikes, loopbanden etcetera, kun je elkaar extra motiveren door een gezamenlijk doel te kiezen of een competitie te organiseren (9). Let wel het moet geen sporten en zweten worden maar gewoon bewegen tijdens het werk.

Voor 200 tot 300 euro heb je een crosstrainer voor onder je bureau of een deskbike. Een goede bureaustoel is duurder. Een relatief kleine investering (10) die je vitaliteit bevordert.

De apparatuur wordt steeds gebruiksvriendelijker (11) en geavanceerder (12). Door beweging kun je in je eigen licht voorzien. En in de toekomst de accu van je laptop of telefoon opladen en wie weet uiteindelijk zelfs je e-bike of auto.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Mag het licht uit?

/
Bij een van mijn voormalige werkgevers plakten collega’s de lichtsensoren aan het plafond provisorisch met tape af.

Buiten werken

/
Dag kantoortuin, ik werk vandaag in het tuinkantoor!