Het belang van een goede wissel

De olympische spelen in Rio brachten onverwachte successen en teleurstellingen. “Yuri-gate”, en zilver voor gedoodverfde winnaars Tom Dumoulin en Dafne Schippers.

Als oud-sprinter vind ik de atletiek estafette 4 x 100 meter een van de leukste en meest spectaculaire nummers om te zien, en te lopen.

Voor TeamNL liep het uit op een deceptie. De mannen waren gewoonweg niet snel genoeg. De vrouwen daarentegen hádden na de Europese titel medaillekansen… Het liep anders. Schippers startte te vroeg, omdat ze haar eigen teamgenoot verwarde met iemand van Ghana in de baan ernaast.

De estafette is communicatie en samenwerking pur sang. De snelste ploeg maakt goede kans te winnen, maar zonder goede wissels geen winst. In minder dan twee seconden, op volle snelheid binnen een vak van 20 meter moet de overdracht plaats vinden. Alleen als je elkaar direct en volledig begrijpt en aanvoelt, volgt er een goede wissel.

Zijn er tijdens de 4 x 100 drie wissels, ook in een bedrijf zijn er voortdurend overdrachtsmomenten die goede timing en communicatie vereisen. Vergelijk het met een doorfluisterspel. Als er bij iedere overdracht informatie verloren gaat of verdraaid wordt, blijft er uiteindelijk niets van de oorspronkelijke boodschap over.

Aan de zender de taak te zorgen dat hij op het juiste moment, als de ontvanger er klaar voor is, op de juiste wijze, de boodschap doorgeeft. De ontvanger luistert aandachtig, reageert en zorgt ervoor dat zijn etappe zo goed mogelijk verloopt.

De juiste volgorde van je team, wie kan welke rol het beste vervullen, is cruciaal. De tactiek is leidend. Waar zet je de snelste sprinter? Wie kan vanuit vliegende start, het beste op een rijdende trein springen? Wie loopt gemakkelijk een bocht? En wie maakt het uiteindelijk af, de laatste 100 meter.

De werkvloer vertoont ook hier sterke gelijkenis met de estafette. Neem bijvoorbeeld een projectteam. De ene persoon is goed in brainstormen of starten van een project. Sommige personen vinden het prettig om vervolgens binnen een vastomlijnd kader, een projectplan, keihard aan de slag te gaan. Een ander is juist goed in het afronden en borgen van het projectresultaat.

De voorbeelden uit de sport zijn inspirerend en onuitputtelijk. Toen ik zelf nog sprintte, genoot ik het meest van het teamwork in de 4 x 100. De adrenaline giert door je lijf en als alles dan klopt…dat geeft zo’n kick.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Spierballentaal

/
Een sixpack hebben of 100 kilo bankdrukken is natuurlijk heel stoer. Maar er zijn betere redenen om aan je spieren te blijven werken. Misschien weet je het al, maar schrik niet:

Activeer het kind in jezelf

/
Kinderen moeten meer bewegen, meer naar buiten. We moeten iets doen om ze achter die iPad of Xbox weg te krijgen. Kom op luie kinders, van die bank af.

Het belang van een goede wissel

/
Voor TeamNL liep het uit op een deceptie. De mannen waren gewoonweg niet snel genoeg. De vrouwen daarentegen hádden na de Europese titel medaillekansen… Het liep anders.

Dynamisch werken: 12 prikkels om koudwatervrees te overwinnen

/
Natuurlijk voelt het gek om op een fiets te zitten die geen fiets is. Binnen, in je (mantel)pak, tussen je collega’s.

Man vs machine - ik tegen het horloge

/
De technologie geeft veel inzicht maar ga je er beter van sporten? En meer van genieten?

Een werkdag vol beweging

/
Stel je eens voor … een werkdag waarin je meer energie hebt zowel fysiek als mentaal.